Meme Rekonstrüksiyonu Nedir?
Meme rekonstrüksiyonu göğsü alınmış kadınlarda uygulanan bir ameliyattır. Göğüs yeniden yapılandırılır ve eski boy ve şekline geri dönmesi sağlanır. Göğüs ucunun da yeniden yapılması mümkündür. Memesi alınan kadınların çoğunda bu ameliyatın yapılması mümkündür. Memenin yalnızca bir kısmı alınmışsa bu ameliyata gerek duyulmayabilir. Bu ameliyat plastik cerrahlar tarafından yapılmaktadır.
Meme Kanseri Ameliyatında Ve Rekonstrüksiyonunda Seçenekler
Günümüzde meme alınmasının fiziksel ve psikolojik etkileri eskiye göre çok farklıdır. Meme kanseri ve tedavisi hakkında bildiklerimiz çok daha fazladır. Meme kanseri tedavisinde ve sonrasında yeniden yapılandırılmasında daha iyi seçenekler bulunmaktadır.
Bir çok kadın meme kanseri tedavisinde memelerinin yalnızca bir kısmının alınmasını tercih etmektedirler. Bu müdahale meme koruyucu cerrahi, lumpektomi ya da segmental mastektomi olarak bilinmektedir. Bazı kadınlarda ise tüm memenin alınması gerekmektedir. Memelerini eski şekline getirmek için isteyen hastalar meme rekonstrüksiyonunu tercih etmektedir.
Neden Meme Rekonstrüksiyonu Olmalıyım?
Kadınlar meme rekonstrüksiyonu ameliyatını daha simetrik memelere sahip olmak, kalıcı olarak meme şekillerine geri kavuşmak, sütyenlerinin içine eksikliği kapatacak bir protez kullanmak zorunda kalmamak gibi bir çok neden için tercih etmektedirler.
Hastalar ameliyat sonrasında iki göğüs arasındaki farkı görebilmektedir, ne var ki sütyen giyildiğinde bir çok kıyafetle bu fark görünmez olmaktadır ve hastalar kendilerini daha rahat hissederler. Ameliyat sonrasında vücut şekliniz ve özgüveniniz yerine gelebilir ama bu durum her zaman geçerli değildir. Ameliyat daha önce sizi mutsuz eden her şeyi çözememektedir ve ameliyat sonrasında yeni meme şekli ve hissi hoşunuza gitmeyebilir. Siz ve yakınlarınıza ameliyattan ne beklenebileceği konusunda bilgilendirilmelidir.
Sizin için en uygun çözüm kararlaştırılırken bir çok başka seçenek mevcuttur. Rekonstrüksiyon bir çok zaman bir ya da daha fazla operasyon anlamına gelmektedir. Ameliyat öncesinde işlemin yararları ve riskleri hakkında doktorunuzla mutlaka konuşunuz ve karar vermek için acele etmeyiniz. Tam anlamıyla bilgilendikten sonra karar vermeniz yerinde olacaktır.
Eş Zamanlı Veya Ertelenmiş Meme Rekonstrüksiyonu
Eş zamanlı meme rekonstrüksiyonu mastektomi ile birlikte gerçekleştirilmektedir. Burada avantaj meme dokusunun radyoterapi veya kesilerle zarar görmeyecek olmasıdır. Bu genelde daha iyi bir sonuç anlamına gelmektedir. Eş zamanlı meme rekonstrüksiyonu daha az ameliyat demektir.
Ertelenmiş meme rekonstrüksiyonunda yeniden yapılandırma mastektomi sonrasında yapılmaktadır. Mastektomi sonrasında radyoterapi görecek olan kadınlarda bu seçenek tercih edilebilir. Bu konudaki kararınız genel sağlık durumunuz, meme kanserinin evresi, meme büyüklüğü, kalan meme dokusu miktarı, her iki memede de yapılandırma istenilip istenmediği, düşündüğünüz ameliyat şekli ve implant büyüklüğü gibi bir çok etkene de bağlı olacaktır.
Meme Rekonstrüksiyonu Tipleri
Meme rekonstrüksiyonunda birden fazla teknik uygulanabilir. Bir implant yardımıyla, kendi meme dokunuzla ya da her ikisinin de yardımıyla yeni meme şekliniz elde edilebilir.
İmplant Prosedürü
Tek aşamalı meme rekonstrüksiyonu mastektomi ameliyatınızla aynı anda yapılabilmektedir. Cerrah meme dokusunu çıkardıktan sonra plastik cerrah implantı yerleştirmekte ve memeye son şeklini vermektedir.
İki aşamalı meme rekonstrüksiyonu ise deri ve göğüs duvarı dokularınız sıkı ve düz ise uygulanmaktadır. Balona benzer bir doku genişletici yerleştirilir ve 4-6 ay süresince tuzlu su enjekte edilerek doku ve deri zamanla genişletilir. Doku yeterince genişlediğinde ikinci bir ameliyatla doku genişletici çıkarılır ve kalıcı silikonlar yerleştirilir.
Eğer implant düşünüyorsanız iki etkene dikkat etmeniz önemlidir. Birincisi implantların ömürlük olmayabileceğidir. Zaman içerisinde değiştirmeniz gerekebilir. İkincisi ise sıvı dolu implantların sızdırma riskidir. Bu durumda da implant değiştirilir. İmplantların memeye verdiği şekli beğenmemeniz de mümkün olabilir.
Doku Seçenekleri
Bu cerrahi müdahalelerde karnınızdan, sırtınızdan, bacaklarınızdan veya kalçanızdan alınacak dokular kullanılabilir. En yaygın iki yöntem karından doku alınan TRAM yöntemi ve üst sırt bölgesinden doku alınan LATISSIMUS DORSI yöntemidir.
Bu işlemler biri doku alınan bölgede, diğeri memede olmak üzere iki adet cerrahi iz bırakmaktadır. İzler zamanla silinse de asla tamamen yok olmayacaktır. Doku alınan bölgede de fıtıklar, kas hasarı ya da zayıflık gibi problemler görülebilir. Memeler tam anlamıyla simetrik olmayabilir.
Genelde flap işlemlerinde kazandırılan yeni doku normal vücut dokusu gibi davranmakta ve siz kilo aldıkça genişlemekte ya da siz kilo verdiğinizde zayıflamaktadır. Patlama ve yenileme riski de bulunmamaktadır.
Tram Flap İşlemi
Bu işlemde alt karın duvarından alınan kas ve doku kullanılmaktadır. Genelde alınan doku miktarı memeye yeni şeklini vermek için yeterli olmaktadır ve implant gerekmemektedir. Deri, yağ, kan damarları ve en az bir karın kası alınır. Bu müdahale karın kas gücünüzü azaltabilir ve daha önce karın dokusu alınmış olan hastalarda mümkün olmayabilir. Bu müdahale aynı zamanda karın bölgesinde sıkılaşma da sağlamaktadır.
İki tip Tram flep uygulanabilmektedir.
Birinci yöntemde flep orijinal kan kaynağından ayrılır ve deri altından göğüs bölgesine iliştirilir.
İkinci yöntemde cerrah deri, kan damarı yağ ve kas flaplarını keser ve memedeki yerine yerleştirir. Bu müdahale mikroskop yardımıyla yapılmaktadır ve birinci yönteme göre daha uzun sürmektedir.
Latissimus Dorsi Flap İşlemi
Bu yöntemde üst sırt bölgesinden doku alınmaktadır. Doku deri altından memenin ön tarafına yerleştirilmektedir. Böylece implant için bir cep oluşturulur. Pek sık görülmese de bazı kadınlarda sırt bölgesinde ya da kolda doku kaybından dolayı zayıflama olabilir.
Merak ettiğiniz tüm estetik / kozmetik cerrahi işlemler hakkında bilgi almak, randevu tarihi belirlemek için bizi arayabilir veya mesaj gönderebilirsiniz.