Karın germe ameliyatı (abdominoplasti), karın bölgesindeki fazla yağ ve deri dokusunun alınması ve gerektiğinde karın kaslarının da sıkılaştırılmasıyla daha sıkı ve diri bir görünüm sağlanmasına olanak sağlayan estetik prosedürdür. Bir kilo verme yöntemi olmamakla beraber, abdominoplasti liposuctionla birlikte uygulanarak bel üstü bölgesine şekil verilmesine imkan verir. Fazla yağ ve deri dokusunun alınmasının yanı sıra karın kaslarının üzerindeki fasya adı verilen doku da sıkılaştırılır. Sonuçta bölgedeki kırışıklık ve çatlaklar azalır, sarkıklık giderilir ve daha kontürlü bir görünüm elde edilmiş olur.
Karın germe ameliyatı genellikle kilo verme ya da hamilelik gibi durumlar sonrasında veya yaşlanma sonucu karın bölgesinde oluşan sarkıklığı gidermek isteyen bireylerde uygulanmaktadır. Bir kilo verme yöntemi olmayan bu ameliyatı seçen adayların ideal kilolarında olması beklenir. Aşırı sarkık deriyle birlikte fazla kilosu olan adaylarda ameliyat uygun görülebilse de ideal sonuçlar elde edilemeyecektir. Kilo fazlası az olan bazı adaylarda istenen sıkılığa ulaşmak için yalnızca liposuction yeterli olabilir ama hasta eğildiğinde deri fazlası katlanıyorsa liposuction uygulanması durumu daha kötü hale getirecektir.
• Genel sağlık durumu iyi olan kadın ve erkekler karın germe ameliyatı olabilir.
• Sigara ya da başka nikotin ürünleri kullanılıyorsa ameliyat düşünülmeden önce mutlaka bırakılmalıdır.
Tüm estetik / kozmetik ameliyatlarda olduğu gibi karın germe ameliyatında da adayların genel sağlık durumlarının iyi olması gerekmektedir. Ameliyata karar vermeden önce hazırlık sürecinden iyileşme sürecine kadar tüm aşamalar hakkında bilgi edinilmesi ve gerçekçi beklentilere sahip olunması çok önemlidir.
Adayın genel durumuna ve ameliyatın kapsamına bağlı olarak doktor ameliyata hazırlanma süreciyle ilgili detaylı bilgilendirme yapacaktır. Genel olarak dengeli bir diyet sürdürmek ve dolaşım sistemi sağlığını yüksek tutmak çok önemlidir. Ameliyata hazırlanma sürecinde aşırı diyetlerden kaçınılmalıdır. Kardiyovasküler egzersizler önerilmekle birlikte, ameliyat sonrasında ilave ağrı ve ödemden kaçınmak için ağır fiziksel egzersizler ameliyattan bir kaç gün öncesinde kesilmelidir.
Ameliyata hazırlanma süreci kapsamında varsa kullanılan bazı ilaçların ve besinlerin bırakılması gerekebilir. Bunlar genellikle aspirin gibi kan sulandırıcılar veya nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlardır. Doktor bunların ameliyat öncesinde ne zaman bırakılacağı ve sonrasında ne zaman tekrar kullanılmaya başlanabileceği konusunda hastanın durumuna göre detaylı bilgilendirme yapacaktır.
Ameliyattan hemen sonra hareket kabiliyeti sınırlı olacağından hastayı eve götürebilecek ve genel yardım sağlayabilecek biri hazır bulunmalıdır. Ameliyat sonrasında bir kaç gün boyunca ayakta durma, eğilme yürüme ve yük kaldırma gibi aktiviteler zorlayıcı olacağından evde rahat bir iyileşme ortamı hazırlamış olmak ve genel günlük ihtiyaçlarda yardım edebilecek birinin bulunması önemidir.
Karın germe ameliyatı hastane ortamında ve çoğunlukla genel anestezi altında gerçekleştirilmektedir. Ameliyat esnasında bacak damarlarında pıhtı oluşmasına karşı önlem olarak özel çoraplar giyilir ve kan sulandırıcı ilaçlar kullanılır.
Hastanın durumuna ve hedeflenen sonuca göre değişiklik göstermekle birlikte tipik bir karın germe ameliyatında doktor fazla yağ ve deriyi almak için göbek deliği çevresinde ve göbek altında kesiler oluşturur. Kesilerin şekli ve boyu deri fazlasına göre belirlenir. Deri ve yağ fazlası alınıp fasya dokusu sıkılaştırıldıktan sonra deri gerilir ve istenen şekil verilerek dikişlerle kapatılır.
Ameliyat genelde tek bir seans olarak uygulansa da yüksek riskli vakalarda ameliyat iki aşamada gerçekleştirilebilir.
Ameliyattan hemen sonra hastaya iyileşmeyi destekleyen ve tetikleyen bir korse giydirilir ve gerekli bölgelere kan ve doku sıvılarını toplayan bir dren yerleştirilir. Drenler genellikle 3 – 5 gün boyunca kullanılır. Korse kullanımına genellikle 1 ay kadar devam edilir.
Ameliyat sonrasında bir hafta kadar hafif eğilmiş şekilde daha rahat edilir. Yatarken bel ve dizler bükülmüş şekilde olmalıdır ki bu çoğu zaman sırt üstü uzanmak anlamına gelir. Eğer önceden mevcut bir sırt rahatsızlığı varsa nüks edebilir.
Ameliyattan sonra bir hafta boyunca antibiyotik kullanılmaktadır.
Ağır fiziksel aktivitelerden 4 – 6 hafta kadar kaçınılmalıdır. Doktor hastayı fiziksel aktivitelerin kapsamı ve zamanlaması konusunda iyileşme sürecine bağlı olarak bilgilendirecektir.
Çoğu hasta ameliyattan bir hafta sonra işe geri dönebilmektedir.
Karın germe ameliyatı sonrasında beklenebilecek yaygın yan etkiler genellikle yara izleri ve deride duyarsızlıktır. Yara izi bir kalçadan diğerine kadar uzanır ve genellikle hastanın beklediğinden daha geniş olacaktır. Yara izlerinin üst kısmıyla göbek deliği altında uyuşma ya da his azalması beklenmelidir. Bu his azalması zamanla kısmen ortadan kalksa da kalıcı bir his azalması mutlaka olacaktır.
Nadir görülen daha ciddi komplikasyonlar arasında yaraların geç iyileşmesi, kanama, pıhtı oluşumu ve deri altında sıvı toplanması (seroma) yer alır. Enfeksiyonla nadiren karşılaşılır.
Merak ettiğiniz tüm estetik / kozmetik cerrahi işlemler hakkında bilgi almak, randevu tarihi belirlemek için bizi arayabilir veya mesaj gönderebilirsiniz.